luni, 28 august 2023

Silvestru, erou în tricou

Noul proiect de educație ecologică pentru preșcolari este o inițiativă de promovare a educației de mediu în grădinițele din România, în contextul în care Pactul Verde European reprezintă una dintre prioritățile Comisiei Europene.

O serie de propuneri importante au fost adoptate de Comisia Europeană în domeniul climei, energiei, transporturilor și fiscalității, cu scopul de reduce cu cel puțin 55% emisiile nete de gaze cu efect de seră până în anul 2030.

Prin Pactul Verde European – Green Deal, Europa își propune să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic până în anul 2050.

"Silvestru, erou în tricou" este rezultatul unei colaborări între Reprezentanța Comisiei Europene , Asociația OvidiuRO și Asociația Cu Alte Cuvinte, pentru promovarea educației de mediu în România.

Povestea grafică în versuri, scrisă de Carmen Tiderle și ilustrată de Sorina Vazelina, îl prezintă pe Sylvester, un băiat născut într-un sat din România care are o misiune pe cât de urgentă, pe atât de semnificativă: să inspire mii de copii și adulți să-și transforme colțul de satul, orașul și lumea într-un loc mai bun și mai verde pentru ei înșiși și pentru generațiile viitoare.

Ghidul de pedagogie care însoțește cartea conține în principal activități interactive de educație ecologică pentru copii menite să-i ajute să dezvolte atitudini și comportamente pozitive de mediu încă de la o vârstă fragedă.

Seria de evenimente care marchează începutul acestei aventuri pedagogice a inclus un atelier de lectură care a avut loc vineri, 9 iunie, la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în prezența șefei Reprezentanței Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac, la care au participat copii și profesori de la o grădiniță din județul Dâmbovița.

Evenimentele de lansare au inclus un webinar online pe 22 mai, Ziua Internațională a Biodiversității, la care au participat peste 1000 de profesori.

De asemenea, pe 29 mai, copiii prezenți la atelier au aflat povestea eroului walkie-talkie direct de la poeta Carmen Tiderle printr-o înregistrare video.

Apoi, magicianul științific, Andreia Petcu, a vorbit cu cei mici despre plante și animale din carte, i-a îndrumat pe copii în observarea cu lupa a frunzelor teiului și le-a vorbit despre ciclul de viață al teiului.

Publicația îi încurajează pe copii să dezvolte atitudini ecologice de la o vârstă fragedă, să fie creativi și să-și exprime propriile idei.

Alături de prietenii săi, Silvestru înțelege care sunt pericolele și cum poate avea grijă de mediul înconjurător. De asemenea, eroul descoperă, alături de cei mai curioși mici cititori, diferite specii de plante și animale și importanța lor pentru biodiversitate.

Mii de exemplare din „Sylvester, un erou în tricou” vor fi incluse în Pachetul de vară al Programului de vară Șotron 2023 și vor ajunge la copiii și profesorii din zonele rurale dezavantajate socio-economic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu