Creșterea copiilor români în Olanda

1. Alocație pentru copii

Dacă aveți un copil și locuiți sau munciți, aveţi dreptul la alocație pentru copii. Aceasta este o compensare a cheltuielilor făcute pentru creșterea și îngrijirea copiilor până la împlinirea vârstei de 18 ani. Suma alocației pentru copii depinde de numărul de copii pe care îi aveți și de vârsta acestora. Dacă primiți alocație din partea altui stat membru al UE sau a unui stat terț cu care Olanda are încheiată o convenție privind exportul prestațiilor sociale, autoritățile olandeze vor completa suma până suma pe care ați primi-o dacă ați beneficia de alocație în Olanda. Pentru detalii, este necesar să vă adresaţi municipalității unde sunteţi înregistrat.

2. Educația

Educația este obligatorie (leerplicht) în Olanda de la vârsta de 5 până la 16 ani. Cu toate acestea, majoritatea copiilor încep să urmeze școala primară la vârsta de 4 ani. În timp ce structura învățământului primar în Olanda este simplă, structura sistemului de învățământ secundar pare adesea confuză din cauza căilor multiple și a vârstelor de absolvire în liceu.

În realitate, școlile secundare olandeze sunt similare cu cele din majoritatea celorlalte țări, cu un flux pentru pregătirea studenților pentru formarea profesională (VMBO) și altul pentru pregătirea studenților pentru universitate (VWO). Principala diferență în Olanda este că există un al treilea flux, mediu, în licee, care pregătește studenții să studieze la universitățile de științe aplicate (HAVO).

Sistemul școlar olandez este următorul:

1. Copiii cu grupe de nivel preşcolar

Părinții care lucrează găsesc ajutor pentru îngrijirea copiilor între naștere și 4 ani la:

  • îngrijirea la domiciliu (GastOuderOpvang)
  • centre private de zi - creșe (KinderDagVerblijven)
  • grupuri de joacă - grădiniță (PeuterSpeelZalen) - pentru copii de 2-3 ani

2. Școala primară (BasisOnderwijs)

Școala elementară sau primară (Lagere School) are 8 clase, cunoscute sub numele de groepen, de la Groep 1 (copii de 4 ani) la Groep 8 (copii de 12 ani). Nu este obligatoriu să urmezi școala primară până la Groep 2, la vârsta de 5 ani, dar majoritatea copiilor încep în Groep 1 deja la vârsta de 4 ani. Elevii urmează școala primară timp de 8 ani, până la 12 ani, unde dobândesc abilități de bază precum cititul, scrisul și aritmetica. De asemenea, vor începe să studieze limba engleză până când ajung în Groep 7, deci de abia la varsta de 11 ani.

3. Învățământul secundar (Voortgezet Onderwijs)

Când încep școala secundară (middelbare school) la vârsta de 12 ani, copiii intră într-una dintre cele trei fluxuri diferite pentru studiile lor secundare. Diferitele fluxuri reprezintă diferite căi educaționale, bazate pe nivelul academic și interesele copilului:

3.1. VMBO - Învățământ profesional secundar pregătitor (Voorbereidend Middelbaar BeroepsOnderwijs)

VMBO este un flux de 4 ani orientat către vocație, axat pe cunoștințe practice, care duce la formare profesională (MBO). Are două niveluri de calificare, iar copiii finalizează cursul la vârsta de 16 ani.

3.2. HAVO - Învățământ secundar general superior (Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs)

HAVO este un curs mediu de 5 ani care pregătește elevii să studieze învățământul profesional superior la universitățile de științe aplicate (hogescholen), unde pot urma o diplomă de licență în științe aplicate (HBO). Elevii finalizează HAVO în jurul vârstei de 17 ani.

3.3. VWO - Învățământ pregătitor universitar (Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs)

VWO este un flux de 6 ani de educație, cu accent pe cunoștințele teoretice, care pregătește studenții să urmeze o diplomă de licență (WO) la o universitate de cercetare. Elevii studiază VWO la școli cunoscute sub numele de atheneum și gymnasium și termină cursul în jurul vârstei de 18 ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu