Serviciile medicale

Medicul de familie este primul punct de contact în cazul în care aveţi nevoie de asistenţă medicală, întrucât generalistul este cel care face prima evaluare şi vă face trimitere la analize sau specialişti.

În funcţie de facturile medicale, este posibil să trebuiască să achitaţi co-plata, pe lângă suma acoperită de poliţa de asigurare medicală.

Antibioticele sunt eliberate de farmaciile olandeze doar pe baza unei reţete.

În Olanda copiii până la 12 ani inclusiv se vaccinează împotriva a douăsprezece diverse boli infecţioase periculoase, printre care hepatita, tetanusul și poliomelita. Vaccinările se fac gratuit la biroul pentru consultaţii sau la Serviciul Municipal de Sănătate (GGD), iar pentru mai multe informaţii adresaţi-vă primăriei.

Care sunt prevederile privind asigurarea de sănătate?

Dacă locuiţi sau lucraţi în Olanda, sunteţi obligat să încheiaţi personal o asigurare de sănătate olandeză. Aveţi această obligaţie chiar şi atunci când sunteţi asigurat în altă ţară. Asigurarea din Olanda plătește o parte din cheltuielile pentru medicul de familie, pentru medicamente și pentru spital. Asigurarea este încheiată la o societate de asigurare de sănătate, iar pachetul pentru asigurarea de bază este același la toate societăţile de asigurări, însă sumele de plată pot varia. În afara pachetului de bază, puteţi opta pentru încheierea unei asigurări suplimentare.

Prima de asigurare este plătită de angajat. Copiii sub 18 ani pot fi asiguraţi gratis pe poliţa părinţilor.

Vă puteţi de asemenea informa la angajatorul dvs. dacă el are o asigurare de sănătate colectivă la care vă puteţi înscrie și dumneavostră. În acest caz, aveţi să fiţi în posesia poliţei de asigurare.

Atunci când nu locuiţi aici dar veniţi aici numai pentru a lucra și veţi sta mai puţin de 4 luni, nu este nevoie să vă înscrieţi la primărie. În acest caz societatea de asigurare va cere o declaraţie de la angajatorul dvs.

Care sunt dispoziţiile privind cardul european de sănătate?

Cardul european de asigurări de sănătate este recunoscut în Olanda ca și în orice alt stat membru al UE. Este important ca la plecarea din România să solicitaţi cardul european de asigurări de sănătate, care vă poate asigura asistenţă sanitară pe teritoriul Olandei până la începerea cotizării la sistemul de securitate socială olandez. Conţine doar informaţii de bază, cum ar fi numele şi prenumele posesorului, data naşterii şi numărul personal de identificare, dar nu conţine detalii medicale. Acesta determină facilitarea accesului la asistenţă medicală în străinătate şi rambursarea rapidă şi simplificată a cheltuielilor între instituţiile competente.

Cardul european de sănătate nu poate fi utilizat în cazul în care un pacient doreşte în mod intenţionat să beneficieze de tratament medical. Cardul european de sănătate este valabil pentru o perioadă de 12 luni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu