Transportul

1. Călătoria cu maşina

În Olanda, circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului. Accesul pe autostrăzi nu este supus plăţii de taxe. Starea generală a drumurilor şi infrastructurii este foarte bună. Parcarea este permisă numai în locuri rezervate şi este adesea contra cost. Centura de siguranţă este obligatorie, inclusiv pentru pasagerii din spate. Funcţionează sistemul priorităţii de dreapta. În interiorul oraşelor este necesară o atenţie crescută la biciclişti.

Limitele de viteză admise:

  • în interiorul localităţilor – 50 km/oră;
  • drumuri naţionale, centuri ocolitoare – 80 km/oră;
  • autostrăzi – 100/120/130 km/oră (conform indicaţiilor de la faţa locului)

In timpul condusului este interzisă folosirea telefonului mobil. Pe teritoriul Olandei, legislaţia rutieră interzice utilizarea aparatelor de detectare a radarelor, utilizarea acestora reprezintă contravenţie. De regulă, echipajele de poliţie au montate în maşini dispozitive de detectare a aparatelor antiradar.

Comisia Europeană a stabilit o serie de regulamente comune privind recunoaşterea reciprocă a permiselor de conducere, valabilitatea asigurării auto, precum şi posibilitatea înregistrării automobilului într-o ţară gazdă. În prezent nu există un permis universal UE de conducere, însă a fost introdus un "Model Comunitar" de permis de conducere, prin care se asigură faptul că permisele de conducere emise de diferite ţări ale UE sunt uşor de recunoscut în alte state membre.

Te muți în Olanda și îți iei mașina cu tine? Atunci Registrul Auto (RDW) este website-ul pe care trebuie să îl accesezi.

Dacă nu sunteți înregistrat în Registrul Bazei de Date Personale (BRP) din Olanda, sau sunteți în primele luni de ședere pe teritoriul Olandei, atunci vi se permite să conduceți în Olanda cu mașina dumneavoastră cu plăcuță de înmatriculare străină (românească) timp de maximum 6 luni pe an. Apoi aveți dreptul la o scutire de taxe bazată pe dreptul internațional. Nu trebuie să aplicați pentru această scutire.

Dacă îți folosești mașina pentru a transporta mărfuri sau persoane, contra cost, pe teritoriul Olandei, atunci vă puteți folosi mașina cu plăcuță de înmatriculare străină (românească) timp de maximum 3 luni pe an. Aceasta nu trebuie să fie o perioadă continuă.

Dacă locuiţi în Olanda, este indicată preschimbarea permisului românesc de conducere cu unul olandez. Preschimbarea nu necesită susținerea unui examen de conducere.

1.1. Preschimbarea permisului românesc de conducere cu unul olandez

Ca cetățean UE vă puteți schimba permisul de conducere cu un permis olandez dacă îndepliniți următoarele condiții:

  • locuiți în Olanda și aveți BSN, sunteți înregistrat la municipalitatea locală
  • permisul dvs. de conducere actual este valabil
  • permisul dvs. de conducere actual este eliberat în UE sau eliberat după ce ați fost rezident în acea țară timp de cel puțin 185 de zile

Cu aceste condiții îndeplinite, vă puteți face o programare (online) la municipalitatea la care sunteți înregistrat cu locuința. Pentru aceasta aveți nevoie de:

  • permisul de conducere românesc
  • o formă validă de identificare. Aceasta poate să fie: o carte de identitate românească, sau un pașaport românesc
  • o fotografie color tip pașaport
Dacă cererea dvs. este completă, aceasta va fi procesată. În timpul aplicării, trebuie să aveți permisul de conducere străin. Nu aveți voie să conduceți până nu aveți permisul de conducere olandez.

Costul cererii începând cu 1 iulie 2023:

  • preschimbare permis de conducere: € 48,10
  • taxă de urgență (extra): €34,10

După înregistrarea cererii de preschimbare a permisului de conducere, municipalitatea transmite cererea cu toate documentele către RDW. Veți primi apoi o scrisoare de la RDW în termen de 10 zile lucrătoare. Această scrisoare precizează că vă puteți ridica permisul de conducere olandez de la municipalitate după 5 zile lucrătoare. RDW returnează întotdeauna permisul de conducere străin în țara în care a fost eliberat permisul de conducere. Deci nu vei primi permisul de conducere înapoi.

1.2. Înmatricularea automobilului în Olanda

Dacă solicitați un număr de înregistrare olandez, se aplică următoarele:

  • Aveți cel puțin 18 ani
  • Locuiți în Olanda și cu BSN, deci înregistrat în BRP

Doriți ca numărul de înregistrare să fie înregistrat la compania dumneavoastră? Apoi, compania trebuie să fie situată în Olanda. Un număr de înregistrare nu poate fi înregistrat la o întreprindere individuală. Aduceți singur mașina la stația de control RDW. Cererea nu poate fi depusă de altcineva. Remorca dumneavoastră trebuie să fie descărcată în momentul inspecției. Vă putem cântări remorca pentru a determina „greutatea neîncărcată”.

Mașina dvs. mai are o aprobare valabilă pentru vehicule străine (APK/PTI)? Atunci se poate face conversia omologării, se poate prelua data de expirare dacă:

  • dați dovada la inspecție. Dovada poate fi: un raport original de inspecție a vehiculului (APK), o indicație pe certificatul de înmatriculare depus sau un autocolant pe plăcuța de înmatriculare străină
  • inspecția vehiculului străin (APK) a fost efectuată într-o țară din UE sau EFTA (în aceeași țară în care a fost înmatriculat vehiculul).
Vă rugăm să rețineți: nu veți primi un raport APK olandez în acest caz. La conversie se înregistrează doar data de expirare în registrul vehiculului. În Olanda nu este nevoie să ai cu tine raportul de inspecție atunci când ești pe drum.

1.3. Asigurarea maşinii în Olanda

Asigurarea de răspundere civilă este obligatorie în Olanda. În cazul în care înmatriculaţi maşina în Olanda, vă adresaţi unei firme private de asigurări auto. În cazul în care circulaţi cu o maşină cu numere din altă ţară decât Olanda, este obligatoriu să aveţi asigurare europeană valabilă („cartea verde”).

1.4. Plata taxelor pentru maşină în Olanda

Când vă înregistrați vehiculul, primiți automat o evaluare de la Administrația Olandeză Fiscală și Vamală (Belastingdienst). Plătiți taxa auto (cunoscută și sub denumirea de taxă rutieră) o dată la 3 luni. Sunteți responsabil pentru plata taxei pentru autovehicule la timp.

2. Călătoria cu trenul

Reţeaua feroviară este foarte răspândită şi este recomandată folosirea trenurilor pentru transportul inter-urban.

3. Călătoria cu avionul

Principalul aeroport din Olanda este Amsterdam Schiphol, care are curse zilnice Tarom şi KLM cu Bucureşti. De pe aeroportul Eindhoven există şi curse tip low-cost spre Bucureşti şi Cluj.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu