luni, 28 august 2023

Silvestru, erou în tricou

Noul proiect de educație ecologică pentru preșcolari este o inițiativă de promovare a educației de mediu în grădinițele din România, în contextul în care Pactul Verde European reprezintă una dintre prioritățile Comisiei Europene.

O serie de propuneri importante au fost adoptate de Comisia Europeană în domeniul climei, energiei, transporturilor și fiscalității, cu scopul de reduce cu cel puțin 55% emisiile nete de gaze cu efect de seră până în anul 2030.

Prin Pactul Verde European – Green Deal, Europa își propune să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic până în anul 2050.

"Silvestru, erou în tricou" este rezultatul unei colaborări între Reprezentanța Comisiei Europene , Asociația OvidiuRO și Asociația Cu Alte Cuvinte, pentru promovarea educației de mediu în România.

Povestea grafică în versuri, scrisă de Carmen Tiderle și ilustrată de Sorina Vazelina, îl prezintă pe Sylvester, un băiat născut într-un sat din România care are o misiune pe cât de urgentă, pe atât de semnificativă: să inspire mii de copii și adulți să-și transforme colțul de satul, orașul și lumea într-un loc mai bun și mai verde pentru ei înșiși și pentru generațiile viitoare.

Ghidul de pedagogie care însoțește cartea conține în principal activități interactive de educație ecologică pentru copii menite să-i ajute să dezvolte atitudini și comportamente pozitive de mediu încă de la o vârstă fragedă.

Seria de evenimente care marchează începutul acestei aventuri pedagogice a inclus un atelier de lectură care a avut loc vineri, 9 iunie, la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în prezența șefei Reprezentanței Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac, la care au participat copii și profesori de la o grădiniță din județul Dâmbovița.

Evenimentele de lansare au inclus un webinar online pe 22 mai, Ziua Internațională a Biodiversității, la care au participat peste 1000 de profesori.

De asemenea, pe 29 mai, copiii prezenți la atelier au aflat povestea eroului walkie-talkie direct de la poeta Carmen Tiderle printr-o înregistrare video.

Apoi, magicianul științific, Andreia Petcu, a vorbit cu cei mici despre plante și animale din carte, i-a îndrumat pe copii în observarea cu lupa a frunzelor teiului și le-a vorbit despre ciclul de viață al teiului.

Publicația îi încurajează pe copii să dezvolte atitudini ecologice de la o vârstă fragedă, să fie creativi și să-și exprime propriile idei.

Alături de prietenii săi, Silvestru înțelege care sunt pericolele și cum poate avea grijă de mediul înconjurător. De asemenea, eroul descoperă, alături de cei mai curioși mici cititori, diferite specii de plante și animale și importanța lor pentru biodiversitate.

Mii de exemplare din „Sylvester, un erou în tricou” vor fi incluse în Pachetul de vară al Programului de vară Șotron 2023 și vor ajunge la copiii și profesorii din zonele rurale dezavantajate socio-economic.

marți, 22 august 2023

Pronumele personal

Pronumele personal este un cuvânt care înlocuiește subiectul: eu merg, el a văzut, noi mergem la școală etc.

În limba olandeză, folosim cuvinte diferite pentru pronumele accentuate și cele neaccentuate. Ca urmare, mai multe pronumele au două versiuni: o versiune marcată (accentuată) o versiune nemarcată (neaccentuată).

Dacă, într-o propoziție, accentul cade pe pronume, folosim un pronume accentuat. Pronumele neaccentuate sunt mai frecvent utilizate decât echivalentele lor accentuate.

Română Olandeză (accentuat) Olandeză (neaccentuat)
eu ik ik
tu je jij
tu (formal) u u
el hij hij
ea ze zij
obiectul (pentru substantive -het) het dit, dat (demonstrativ)
obiectul (pentru substantive - de) hij deze, die (demonstrativ)
noi we wij
voi jullie jullie
ei/ele (persoane) ze zij
obiectele ze demonstrativ

Tu (formal): u

În limba olandeză, avem o formă formală și una informală pentru tu. Folosim u pentru a ne adresa persoanelor în vârstă sau adulți pe care nu îi cunoaștem. Putem folosi și „u” la persoana a doua plural (în loc de jullie), dar asta este foarte formal.

Hoi Maaike, blijf je eten?
Bună Maaike, vrei să stai la cină?

Pardon meneer, kunt u even opzij gaan?
Scuzați-mă, domnule, ați putea să vă dați deoparte pentru un moment?

Pronumele u se scrie de obicei cu litere mici. U în majuscule este foarte formal, ar spune unii rigid și nu mai este foarte comun.

Obiectul: Het sau hij?

Folosim het pentru substantive neutre (substantivele -het) și hij (el) pentru substantivele-de. Hij este masculin, dar noi îl folosim și pentru substantivele feminine.

Het [het boek] staat op de bovenste plank.
[Cartea] Este pe raftul de sus.

Hij [De film] draait momenteel in de bioscoop.
[Filmul] rulează în prezent la cinematograf.

Substantivele-de sunt fie masculine, fie feminine. Olandezii nu stiu cu adevărat genurile cuvintelor lor (dar flamanzii știu!), așa că au decis să trateze toate substantivele-de ca fiind masculine.

În Olanda putem folosi pronume feminine pentru substantive feminine abstracte. Ar trebui să folosiți ze (sau zij dacă pronumele este accentuat) numai atunci când sunteți cu adevărat sigur că substantivul-de la care vă referiți este feminin. Când aveți dubii, hij este întotdeauna corect.

Ei/ele: Ze, zij, sau die?

Folosim ze neaccentuat (ei/ele) pentru persoane și pentru obiecte. Cu toate acestea, atunci când accentuăm un pronume, facem o distincție: ne referim la persoane prin zij și la obiecte prin die.

  • Neaccentuat

Ze [De schoenen] staan je heel goed.
[Pantofii] Arată foarte bine pe tine.

Die [De schoenen] staan je heel goed (die andere schoenen niet).
[Pantofii] Arată foarte bine pe tine (ceilalți pantofi nu).

  • Accentuat

Ze [De ouders] vinden het geen goed idee.
[Părinții] Ei nu cred că este o idee bună.

Zij [De ouders] vinden het geen goed idee (maar ik wel).
[Părinții] Ei nu cred că este o idee bună (dar eu cred).

Substantivele-de sunt fie masculine, fie feminine. Olandezii nu cunosc cu adevărat genurile cuvintelor lor (dar flamanzii știu!), așa că au decis să trateze toate substantivele-de ca fiind masculine.

Ge/gij

Flamanzii folosesc ge (neaccentuat) sau gij (accentuat) pentru persoana a doua singular (atât u formal, cât și informal je/jij). În Olanda, această formă nu mai este folosită.

miercuri, 16 august 2023

Contul MijnOverheid

Din momentul în care dumneavoastră ca adult aveți un CNP olandez, numărul BSN, aveți automat un cont Mijn Overheid. Pe MijnOverheid vă puteți vizualiza detaliile personale și aveți acces la caseta de mesaje (Berichtenbox).

Condiții pentru utilizarea contului MijnOverheid:

  • aveți vârsta de cel puțin 14 ani
  • aveți număr BSN
  • lucrați pe teritoriul Olandei
  • aveți cont DigiD, metodă de conectare aprobată pentru acest cont

Caseta de mesaje (Berichtenbox) este căsuța poștală personală în care aveți toată corespondența guvernamentală într-o singură listă, așa că nu puteți pierde nimic Statul olandez preferă această metodă de a trimite această corespondență deoarece este mai sigură (nu există posibilitatea să se citească aceste scrisori de către altcineva și nu se pot pierde pe drum), este ușor de găsit și întotdeauna livrat la timp.

Puteți vedea caseta cu mesaje de pe MijnOverheid ca o cutie poștală digitală. În caseta de mesaje, puteți primi doar mesaje, la fel ca în cazul unei căsuțe poștale reale. Trimiterea mesajelor prin caseta de mesaje nu este posibilă. Aveți o întrebare de fond despre o scrisoare din caseta dvs. de mesaje? Apoi puteți contacta organizația care v-a trimis mesajul. De exemplu, puteți contacta Administrația Fiscală dacă aveți o întrebare despre impozitul dvs. sau municipalitatea dvs. dacă aveți o întrebare despre taxele legate de apartament.

Organizațiile afiliate aleg singure care e-mail trimit digital și care nu. Ați ales să primiți corespondența digitală? Atunci vei primi doar poșta digitală. Acest lucru economisește hârtie și este mai bun pentru mediu. Unele organizații trimit e-mail pe hârtie și digital, chiar dacă optați doar pentru digital.

Acest cont trebuie activat la prima utilizare. Activarea contului înseamnă prezentarea unei adrese de email și realizarea setărilor ce instituții să trimită corespondența.

Primul pas în activarea contului îl reprezintă introducerea adresei de email. Această adresă de email este foarte importantă și trebuie să fie stabilă pe timp îndelungat. Adresa de email trebuie confirmată prin introducerea codului primit pe email.

Al doilea pas pentru activarea contului îl reprezintă realizarea setărilor ce instituții să trimită corespondența.

La capitolul setări optați să primiți email de fiecare dată când primiți scrisori în acest cont. Dacă vă uitați prea târziu pe aceste scrisori e posibil să treacă deadline-urile de plată. De obicei primiți în acest cont în jur de maxim 10 scrisori pe an, marea majoritate a lor fiind cu subiect legat de plata taxelor.

Nu puteți să vă conectați la MijnOverheid sau să vă activați contul? Atunci urmăriți videoclipul cu instrucțiuni.

marți, 15 august 2023

Capitolul 3 - Partea 2

3.2. Waar woon je? Unde locuiţi?

Astăzi continuăm să învățăm limba olandeză din cartea „Complete Dutch – Teach Yourself”, capitolul al treilea.Cu ajutorul conversațiilor audio, exersăm elemente de gramatică:

  • Articolul nehotărât een și hotărât de, het
  • Realizarea pluralului pentru substantive
  • Conjugarea verbelor liggen, zitten, staan
  • Numerale cardinale 20-1000
  • Adjective posesive

Învățăm să avem o conversație despre acest subiect la modul formal dar și informal, între prieteni.

Capitolul 3 - Partea 1

3.1. Waar woon je? Unde locuiţi?

Astăzi continuăm să învățăm limba olandeză din cartea „Complete Dutch – Teach Yourself”, capitolul al treilea. Cu ajutorul conversațiilor audio, exersăm elemente de gramatică:

  • Articolul nehotărât een și hotărât de, het
  • Realizarea pluralului pentru substantive
  • Conjugarea verbelor liggen, zitten, staan
  • Numerale cardinale 20-1000
  • Adjective posesive

Învățăm să avem o conversație despre acest subiect la modul formal dar și informal, între prieteni.

joi, 10 august 2023

Capitolul 2 - Partea 2

2.2. Wat doe je? Ce faci?

Pentru a învăța cum să salutăm în limba olandeză atunci când ne întâlnim, trebuie să știm:

  • naționalitățile și limbile din diferite țări
  • cum să conjugăm verbe regulate și neregulate la timpul prezent
  • care sunt numerele cardinale 0-20

Pe lângă gramatică ne îmbunătățim vocabularul cu fraze din salutări prietenoase informale, neutre și formale. Avem șansa să comparăm răspunsurile cu audio.

Capitolul 2 - Partea 1

2.1. Wat doe je? Ce faci?

Continuăm să învățăm cum să salutăm când ne întâlnim și să avem o conversație, inclusiv la interviu pentru un job. Prin aceste dialoguri pe care le auzim astăzi, învățăm cum să întrebăm oamenii:

  • ce fac
  • ce naționalitate au
  • despre familie
  • ce limbi străine știu.

Capitolul 1 - Partea 2

1.2. Hallo, kom binnen! Buna ziua, intră!

Pentru a învăța cum să salutăm în limba olandeză atunci când ne întâlnim, trebuie să știm:

  • cum se construiesc propozițiile, ordinea normală a cuvintelor, cea în întrebări și cea în negații
  • care sunt cuvintele de întrebare
  • care sunt pronumele personale
  • învățăm construcția pentru verbe regulate, infinitiv și la timpul prezent

Ne îmbunătățim astfel vocabularul cu fraze din salutări prietenoase informale, neutre și formale. Avem șansa să comparăm răspunsurile cu audio în 3 exerciții și mai avem 2 exerciții de făcut independent.

Capitolul 1 - Partea 1

1.1. Hallo, kom binnen! Buna ziua, intră!

Prin aceste dialoguri pe care le auzim astăzi, învățăm cum să:

  • întrebăm oamenii cine sunt/de unde sunt
  • ne prezentăm pe noi și pe ceilalți
  • întrebăm cum sunt oamenii și spunem cum suntem noi
  • salutăm oamenii
  • întreabăm dacă oamenii vor ceva și să spunem da/nu, mulțumesc

miercuri, 2 august 2023

Cum ne creăm un cont DigiD

Cu DigiD, ne identificăm în Olanda atunci când aranjăm totul legat de guvern, instituțiile de învățământ, asistența medicală sau pensie. Totul se realizează online.

Solicită un cont DigiD și activează-ți contul: https://www.digid.nl/en/apply-and-activate

Pasul 1. De ce aveți nevoie?

Pentru aplicația dvs. DigiD veți avea nevoie de următoarele:

  • Cod numeric personal olandez (BSN)
  • Adresă domiciliu înregistrată la o municipalitate olandeză
  • Telefon mobil

Pasul 2. Aplicația online pentru un cont DigiD

Puteți completa aplicația DigiD fie prin intermediul aplicației pe mobil, fie online: https://www.digid.nl/en/aanvragen

Țineți minte numele de utilizator și parola, deoarece veți avea nevoie de ele pentru a vă activa DigiD. În urma cererii dumneavoastră, veți primi o scrisoare cu un cod de activare în maximum 3 zile lucrătoare.

Cum locuiți în Olanda, este, de asemenea, posibil să solicitați un DigiD prin aplicația pe mobil. Când solicitați un cont DigiD prin aplicația DigiD, contul dvs. este conectat numai la aplicația DigiD. Nu veți primi un nume de utilizator și o parolă. Prin urmare, vă puteți autentifica numai cu aplicația DigiD și nu în alt mod. Aceasta înseamnă că, dacă nu mai aveți acces la aplicația DigiD, trebuie să aplicați pentru un nou DigiD.

Pasul 3. Activarea contului DigiD

Activați-vă DigiD în termen de 21 de zile, altfel va trebui să solicitați din nou un DigiD: https://www.digid.nl/en/apply-and-activate/activate-your-digid

Pas adițional. Autorizați pe cineva să vă creeze contul DigiD

Dacă această procedură este prea complicată, puteți acorda altcuiva permisiunea de a aranja problemele pentru dvs. utilizând Autorizarea DigiD.

marți, 1 august 2023

Telefonul mobil în roaming pe teritoriul UE - cartelă din România sau din Olanda?

Când ieșiți de pe teritoriul țării de origine pentru a merge în altă țară din UE, nu trebuie să plătiți taxe suplimentare pentru utilizarea telefonului mobil. Este vorba despre așa-numitul roaming la tarife naționale. Apelurile (către telefoane mobile și fixe), mesajele (SMS) și serviciile de date (navigare pe internet, streaming de conținut muzical și video) sunt facturate la prețurile naționale, adică veți plăti pentru ele ca și cum v-ați afla în propria țară. Aceeași regulă se aplică și apelurilor sau mesajelor pe care le primiți când sunteți în străinătate. Nu veți plăti taxe suplimentare pentru a primi apeluri sau mesaje când vă aflați în roaming, chiar dacă persoana care vă contactează utilizează un alt operator.

La 24 februarie 2021, Comisia Europeană a propus un nou regulament care vizează extinderea regulilor de roaming pentru încă 10 ani și sporirea beneficiilor acestuia pentru cetățeni.

Ce înseamnă roaming?

Vorbim de roaming atunci când vă folosiți telefonul mobil pe durata unei deplasări ocazionale în afara țării în care locuiți sau în care aveți legături stabile (de ex. pentru că munciți sau studiați acolo). Atâta timp cât petreceți mai mult timp acasă decât în străinătate sau vă folosiți telefonul mobil mai mult acasă decât în străinătate, se consideră că sunteți în roaming. Prin urmare, atunci când vă aflați în UE și efectuați apeluri, trimiteți mesaje sau utilizați servicii de date, vi se vor aplica tarifele naționale. Aceasta este considerată o „utilizare rezonabilă a serviciilor de roaming”. Când treceți o frontieră în interiorul UE, ar trebui să primiți un mesaj din partea operatorului de telefonie mobilă prin care să vă informeze că sunteți în roaming și să vă aducă la cunoștință prevederile politicii sale privind „utilizarea rezonabilă”.

Politica utilizării rezonabile – volumul meu de date este limitat?

Operatorii de telefonie mobilă pot aplica așa-numita politică a utilizării rezonabile pentru a se asigura că toți clienții aflați în roaming au acces la servicii de roaming la prețuri naționale atunci când călătoresc în UE. Aceasta înseamnă că operatorul dumneavoastră poate aplica mecanisme de control corecte, rezonabile și proporționale pentru a evita utilizarea abuzivă a acestor norme.

Când vă aflați în roaming, nu există restricții de volum pentru apeluri vocale și SMS-uri. Apelurile sau mesajele care nu sunt acoperite de contract vor fi facturate la prețurile valabile în țara de origine. Există, totuși, norme și limite referitoare la volumul de date pentru care se aplică tarifele naționale. Aceste limite depind de tipul de contract pe care îl aveți.

Viața în Olanda

Apelurile pe cartelă de mobil sunt înlocuite încet încet cu cele făcute pe WhatsApp, care sunt gratuite, cu acces la internet. Accesul la internet non stop este în Olanda mult mai important decât contactul prin roaming.

Accesul la internet pe telefoane mobile cu contract în România este câteodată în realitate deficitar cu toate că în contract scrie că ar trebui să fie nelimitat pe teritoriul altei țări UE. Aceasta se datorează turnurilor de transmisie pentru o rețea mobilă care nu este din Olanda.

De cele mai multe ori aveți nevoie în viața de zi cu zi mai mult de acces la internet în absolut orice locație de pe teritoriul Olandei (în special pentru hărți), decât de roaming.

Orice magazin din Olanda oferă cartele preplătite Lebara. Puteți să vă încărcați cartela online, cu confirmare pe email. Cele mai ieftine tarife sunt cu pachetul Lebara One.

T-Mobile In-Flight Connection On Us oferă clienților eligibili conectivitate gratuită cu streaming, acolo unde este disponibil, pe toate zborurile pe anumite planuri ale unora dintre cele mai mari companii aeriene din SUA, inclusiv Alaska Airlines și anumite zboruri americane, Delta și United, cu și mai multe zboruri care urmează în curând. Puteți activa beneficiul acolo unde vedeți sigla T-Mobile. Majoritatea dispozitivelor introduse după ianuarie 2015 sunt acceptate. Dispozitivul dvs. trebuie să accepte Wi-Fi pentru a utiliza T-Mobile în timpul zborului și trebuie să accepte (și să aibă activat) apelurile Wi-Fi pentru a trimite mesaje text în timpul zborului, inclusiv mesajul text care include codul PIN unic. Urmați configurarea înainte de zbor pentru a fi pregătit să utilizați toate serviciile disponibile în timpul zborului.