miercuri, 12 iulie 2023

Cum găsim un loc de muncă sigur pentru lucru sezonier în Olanda?

Putem începe căutarea fie din ţară, România, sau deja de pe teritoriul ţării gazdă, Olanda. Ambasada României în Regatul Țărilor de Jos te ajută cu informaţii în Ghidul Lucrătorului Român.

  • din Olanda

Cel mai important site de consultat este WorkInNL , cu pagină în limba română, creat de guvernul olandez special pentru a informa muncitorii și pentru a preveni cazurile de abuz.

Site-ul internet guvernamental Werk.NL pune la dispoziţia celor interesaţi oferte de locuri de muncă din diferite domenii. Căutare se poate face pe profesii, cuvinte cheie sau localitate.

Un sistem foarte răspândit de angajare în Olanda sunt agenţiile de forţă de muncă temporară („uitzendbureaus”). Acestea sunt companii private care angajează persoane şi apoi le trimit să lucreze, temporar, pentru companii-client. Este foarte uşor de căutat aceste locuri de muncă via Indeed .

  • din România

Agenția Naţională pentru Ocuparea Forței de Muncă oferă servicii de mediere a forței de muncă în Uniunea Europeană prin intermediul portalului mobilității europene, EURES.

EURES este o organizaţie europeană care dă informaţii despre piaţa de muncă olandeză, despre posturile vacante, plasarea unui CV, condiţiile de viaţă și de muncă, contact cu un consultant.

Ambasada României în Regatul Țărilor de Jos recomandă cetățenilor români interesați să lucreze în Olanda să analizeze cu atenție ofertele de muncă și să se asigure că raportul de muncă se va desfășura în baza unui contract de muncă.

Cetățenii români care întâmpină o problemă de muncă pe teritoriul Olandei trebuie să depună o plângere la autoritățile olandeze (Inspectoratul SZW) înainte de a reveni în România, prin completarea formularului online. Pentru a reclama specific la autoritățile olandeze anumite agenții de plasare de forță de muncă (uitzendbureau) folosiți acest formular. Datorită cooperării dintre Ambasada României si Inspectoratul SZW aceste formulare sunt în limba română, astfel că nu sunt necesare cunoștințe de limba neerlandeză sau engleză. Pentru urgențe, puteți contacta Inspectoratul SZW la numărul de telefon 0800-5151 sau prin alte modalități de contact.

Atenţie!

Dacă decideţi să apelaţi la o societate comercială care are ca activitate principală „selecţia şi plasarea forţei de muncă", atunci trebuie să vă adresaţi inspectoratului teritorial de muncă în raza căruia societatea îşi are sediul şi în vederea solicitării de informaţii referitoare la:

  • înregistrarea firmei la inspectoratul teritorial de muncă;
  • sancţiunile aplicate, dacă a fost cazul.

De asemenea, trebuie să verificaţi dacă, la semnarea unui contract individual de muncă în străinătate, acesta cuprinde cel puţin următoarele elemente:

  • ţara de reşedinţă
  • denumirea angajatorului cu toate datele de identificare: adresă, număr de telefon/fax
  • descrierea muncii şi a condiţiilor de muncă
  • durata timpului de muncă şi de repaus
  • durata contractului individual de muncă
  • condiţiile de salarizare
  • condiţiile de transport
  • condiţiile de locuit şi
  • condiţiile de protecţie socială.

Persoanele fizice nu au dreptul să exercite activităţi de mediere a angajării cetăţenilor români în străinătate.

Fiecare inspectorat teritorial de muncă prezintă pe website-ul său lista societăţilor comerciale înregistrate având ca obiect de activitate plasarea forţei de muncă în străinătate.

Conform legii, agentul de ocupare a forţei de muncă trebuie:

  • să fie o societate românească ce are ca activitate principală selecţia si plasarea forţei de muncă în străinătate,
  • să dispună de spaţiul şi de dotările necesare pentru buna desfăşurare a activităţii,
  • să aibă încadrat în muncă personal cu experienţă în domeniul forţei de muncă,
  • să organizeze o bancă de date care să cuprindă ofertele şi solicitările de locuri de muncă în străinătate, informaţii referitoare la condiţiile de ocupare a acestora şi la calificările şi aptitudinile solicitanţilor aflaţi în evidenţa lor,
  • să încheie cu persoane juridice,persoane fizice şi organizaţii patronale din străinătate, după caz, contracte care conţin oferte ferme de locuri de muncă şi să fie înregistrat la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază îşi are sediul.

Agenţii de ocupare a forţei de muncă au obligaţia de a încheia cu cetăţenii români contracte de mediere. Aceste contracte trebuie să conţină, printre altele, elementele principale privind tariful de mediere, durata contractului şi modul de soluţionare a eventualelor litigii. Agentul de plasare a forței de muncă nu are dreptul legal de a percepe tarif de mediere, comisioane sau alte taxe.

De asemenea, agenţii au obligaţia de a asigura încheierea contractelor de muncă dintre cetăţenii români şi angajatorii străini şi în limba română, înainte de plecarea din România.

Pentru mai multe informaţii accesaţi website-ul pentru Inspecţia Muncii.

vineri, 7 iulie 2023

Numărul de români în Olanda în 2022

Acesta este numărul de români per regiune olandeză, înregistrați la municipalitate, în anul 2022, conform Centraal Bureau voor de Statistiek. Numărul nostru a crescut semnificativ în ultimii ani.

Aceste imagini au fost create în urma procesării datelor statistice publice legate de migrația românilor pe teritoriul Olandei.

Românii de pe teritoriul Olandei sunt în majoritate de vârstă 18-54 ani, conform AlleCijfers.nl.